Sterke historier på årets HMS-konferanse

Hun spilte død og overlevde så vidt episoden i 2006, og fortalte sin sterke historie under HMS-konferansen på Quality.
En nabo hadde observert den svært dramatiske hendelsen og ringte politiet. Eksmannen var død da politiet ankom. Han hadde skutt seg selv.
- Da jeg lå på sykehuset, valgte jeg bevisst å ikke bruke mye tid på å tenke hvorfor dette skjedde akkurat meg. Ikke spør hvorfor, oppfordret hun.
– Mange sitter og dag ut og dag inn og ser inn i en stengt dør. De kommer ikke videre. Å gruble på hvorfor dette skjedde meg, ville grave meg nedover. Jeg valgte å tenke løsninger og sette mål.
Og det var et hårete mål hun satte: Hun skulle bli Norges kuleste dame med én arm. –
 Så begynte jeg å øve meg på det!, fortalte hun et lydhørt publikum.
 
Komme seg videre
Tross en perforert hofte og kun én arm, og med kroppen fortsatt full av hagl, har hun hele tiden etter den fatale episoden vært opptatt av å mestre og se framover – å komme seg videre. 
Langsomt klarte hun å bygge seg opp, ikke minst ved hjelp av en sterk indre vilje og positiv innstilling: Å lære seg å gå, fungere med en arm i dagliglivet, gå på ski, stå slalåm, komme tilbake i jobb...
Hun har en invaliditetsgrad på 70,5 %, men presterer allikevel mer både fysisk og psykisk enn de fleste. ”Ta i bruk din indre kraft og styrke” er hennes livsmotto.
 
Løper maraton
Fysioterapeuten fortalte henne at hun var bedre til å løpe enn å gå. Så begynte hun med det! I dag elsker hun å løpe maraton, og kan vise til både deltagelser og gjennomføringer i en rekke av verdens største maratonløp. Flere ganger i New York.
Til tross for funksjonshemmingene, mener hun at hun har fått et mye rikere liv etter angrepet fra eksmannen.– Jeg er uten arm, og kan ikke gå ordentlig. Men jeg har lært meg å se muligheter framfor begrensninger.
Hun har gitt ut boken ”Et helt menneske, en halv kropp”, som handler nettopp om mestring. 
For Anne Grethe er det en selvfølge å gå på jobb. Hun er 70 prosent invalid, men jobber 100 prosent i sitt eget selskap der hun kjører lederutviklingsprogram med mål om bedre kjønnsbalanse.  Hun er også en modig stemme til kvinner som er blitt utsatt for vold.
 
En av mange
Solberg var en av mange foredragsholdere og innledere som fenget  930 deltagere på landets største HMS-konferanse. Nærmere bestemt den 14. i rekken i Østfold, i regi av NAV Østfold Arbeidslivssenter sammen med partene i arbeidslivet.
NAV-direktør Yngvar Åsholdt, seniorforsker Solveig Osborn Ose hos SINTEF og amanuensis Nina Amble hadde innlegg om inkluderende arbeidsliv, sykehuset Østfolds direktør Just Ebbesen fortalte litt om flyttingen til Kalnes og nye tekniske løsninger, mens Truls Svendsen trimmet lattermusklene til sitt publikum med et humorfylt innslag om sin strabasiøse skitur over Grønland sammen med eventyreren Cecilie Skog.