Siste kveld med gjengen

Skjønt, selv om fylkets kanskje fremste IA-forkjemper ikke skal møte på jobb etter sommerferien, vil han ha hånd om årets HMS-konferanse på Quality 19. oktober. En konferanse han må få en stor del av æren for å ha bygd opp til landets største i sitt slag. År etter år fyller den storsalen på hotellet, med plass til mer enn 900 stoler. Ofte er det ventelister for de som har vært for sent ute med påmeldingen. 
 
Gode kolleger
Per Ivar har vært Østfolds største forkjemper for inkludert arbeidsliv (IA) i en årrekke. Nå har imidlertid 64-åringen bestemt seg for selv å tre inn i pensjonistenes rekker.
- Denne beslutningen har vokst seg fram og modnet de siste årene, og det kjennes veldig riktig. Nå vil jeg selv i større grad bestemme hva jeg vil bruke tiden til.
- Jeg vil jeg ta de reisene jeg har hatt lyst tid – men ikke har hatt tid til. Jeg vil bestige de fjelltoppene jag har drømt om å gjøre mens helsen ennå er i behold. Og nå vil jeg ha anledning til å kunne være på hytta selv på en mandag!
 
Vil fortsatt bidra
Han legger imidlertid raskt til at han fortsatt vil bidra med sin store erfaring, sitt brede nettverk og sin kompetanse innenfor arbeidslivet der det er behov – det være seg som rådgiver eller foredragsholder.
- Jeg ser meg ikke selv sittende og drikke kaffe på et kjøpesenter for å få dagene til å gå. Jeg er fortsatt lysten på å  kunne være til nytte. Men nå vil jeg selv velge mine engasjementer. Jeg pleier å si at nå starter min tredje karriere, sier han.
Samtidig legger han ikke skjul på at det både blir rart å ikke lenger ha en jobb å gå til daglig, og vemodig å skilles fra gode kolleger.
Nylig var han sammen med de nevnte kollegene på NAVs arbeidslivssenter for hygge og mimring i Sponvika. Det ble en fin dag og ettermiddag med takketaler og gaveoverrekkinger i godværet. Per Ivar står i jobben ut juni måned, innen han lukker kontordøren bak seg for godt.
img 3924 

En rolle
Som NAV-leder for IA-arbeidet i Østfold, har han vært nødt til å være ”på”  både tidlig og sent, hverdager som helger. – Ja, det er blitt en rolle mer enn en jobb, og til tider har det gått døgnet rundt. Men samtidig har det vært gøy og givende, og det er tilfredsstillende å kunne tre til siden før en har mistet gnisten og kamplysten. 
Selv om det ikke har manglet på kritiske røster om IA-konseptet, og fraværstallene ikke har nådd målsetningen, har Clementsen fortsatt klokkertro på at dette er veien å gå for et lavere sykefravær. Eller høyere nærvær  som han gjerne benevner det -, og med det kunne opprettholde våre gode, sosiale ordninger.
- Jeg er ikke i tvil om at det er ute på arbeidsplassene denne kampen primært står, mens våre IA-rådgivere står til disposisjon for å kunne bidra på ulikt vis.  Der er på den enkelte bedrift det må skapes gode og inkluderende arbeidsmiljøer. Og det er et faktum at jo lengre en medarbeider er borte fra arbeidsplassen, desto høyere blir terskelen for å komme tilbake.
- Og det er også et faktum at de aller fleste ønsker å ha en jobb å gå til, legger han til.
 
34 år
Etter 34 år som leder i offentlige virksomheter, de siste 14 som IA-sjef hos NAV Arbeidslivssenter på Tindlund, lukker altså Per Ivar Clementsen nå et langt kapittel i livet – og åpner et nytt og ubeskrevet.
Vi sier takk for følget så langt – og lykke til med livet som aktiv pensjonist!